Avainlippu

Perintälaki muuttuu 1.5.2022 alkaen

29.4.2022

Muutokset koskevat yritysperinnän kuluja ja määräaikoja eli elinkeinonharjoittajien välisessä kaupassa syntyneiden saatavien perintää.
Uudessa laissa säädetään yksittäisistä perintätoimista veloitettavien kulujen ja velallisen kokonaiskuluvastuun enimmäismääristä sekä perintäkirjeiden lähettämisen aikarajoista.
Uusi perintälaki

  Etsiikö yrityksesi laskutus- tai perintäpalvelua?

  Täytä lomakkeen tiedot, niin soitamme!

  Tämä lomake kerää sinun henkilötietojasi, jotta voimme kontaktoida sinua sekä toimittaa lisätietoa.

  Hyväksymällä ehdot, vahvistat että olet lukenut ja hyväksynyt tietosuojaehtomme.

  BRANG huomioi lain edellyttämät muutokset toiminnassaan automaattisesti eikä tämä vaadi asiakkailtamme toimenpiteitä. Lakimuutos koskee perintätoiminnan harjoittajien lisäksi myös velkojien itse suorittamia perintätoimia, jolloin velkojien tulee huomioida uusi sääntely omassa toiminnassaan.

  Uuden perintälain tärkeimpiä muutoksia ovat:

   

  • Tratan käyttö

  Trattaa edeltävän maksumuistutuksen maksuaika on 10 päivää. Tratan saa julkaista tai ilmoittaa merkittäväksi luottotietorekisteriin aikaisintaan 14 päivän kuluttua sen lähettämisestä. Tratan käyttämisen kulut ovat enintään 110,00 – 155,00 euroa riippuen saatavan pääomasta.

  • Perintäkulujen enimmäismäärät yritysperinnässä

  Maksumuistutus kulu on enintään 12 euroa.
  Ensimmäisen maksuvaatimuksen kulut ovat enintään 50,00 – 110,00 euroa riippuen saatavan pääomasta. Toisen maksuvaatimuksen kulut ovat enintään puolet ensimmäisen maksuvaatimuksen kulusta.
  Myös maksusuunnitelman laatimisesta veloitettavista enimmäiskuluista on säädetty uudessa laissa.

  • Konkurssiuhkaisesta maksukehotuksesta voidaan veloittaa enintään 100 euroa sekä mainitun maksukehotuksen todisteellisesta tiedoksiantamisesta aiheutuvat todelliset kulut.
  • Myös perintäkirjeiden aikarajoja ja saman saatavan perintää koskevia perintäkuluja on täsmennetty sekä asetettu yrityssaatavan perintäkulujen kokonaiskatto.

  Saman saatavan perinnässä velalliselta saa vaatia perintäkuluja enintään kahdesta maksuvaatimuksesta, enintään yhdestä tratasta ja enintään yhdestä maksukehotuksesta.
  Velalliselta saa kuitenkin vaatia perintäkuluja vain yhdestä maksuvaatimuksesta, jos velan
  perinnässä käytetään trattaa.

   

  Annamme mielellämme lisätietoja asiakaspalvelussamme:

  info@brang.fi
  0400 609 883